piątek, 11 lipca 2014

Mus czekoladowy z malinami w 15 minut

Teraz czas na maliny,
już była karpatka, teraz chłodzi się tarta (zdjęcia niebawem)
a ostatnio malin nadmiar więc trzeba nowe przepisy próbować


Składniki:
-100 g gorzkiej czekolady
-ok. 250 g malin (ilość zależna od apetytu ;) )
-Łyżka cukru brązowego
-10 g cukru pudru
-30 g masła
-3 jajka
-ewentualnie biała czekolada do przybrania na wierzch

Wykonanie:
Umyć i osuszyć truskawki, włożyć do miseczki i posypać brązowym cukrem. Wymieszać i odstawić.

W garnku stopić połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać cały czas drewnianą łyżką. Zdjąć z ognia i dodać masło. Gdy masło się roztopi, dodać cukier puder i żółtka. Dobrze wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do garnka. Maliny rozłożyć do 3-4 pucharków i pokryć musem czekoladowym lub można zrobić w wyższych szklankach warstwami na przemian.
Włożyć do lodówki na 2 godziny do stężenia musu.
Przed podaniem przyozdobić kilkoma malinami (i wiórkami białej czekolady).
Na prawdę warto spróbować. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. świetnie wygląda:) i to połączenie , chyba zaraz wyliżę ekran:d

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę świetny deser, nie ma co lizać ekranu tylko szybko zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń