środa, 25 czerwca 2014

Kremowe truskawki

Następna odsłona zastosowania truskawek w karpatce.
kremowe nadzienie, oprószone cukrem pudrem.


Ciasto:
- 1 szklanka wody;
- 1 szklanka mąki;
- pół kostki margaryny;
- 5 jaj.
Zagotować szklankę wody z połową kostki margaryny, wsypać mąkę i cały czas mieszać do powstania gładkiego ciasta. Wystudzić i w powstałe ciasto wetrzeć jajka – dodawać pojedynczo.
Ciasto podzielić na dwie części, rozsmarować na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i upiec 2 placki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 40 minut. Należy dobrze nagrzać piekarnik przed pieczeniem, inaczej ciasto nie wyrośnie.

Masa:
- 3 szklanki mleka;
- 4 czubate łyżki mąki pszennej;
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;
- cukier waniliowy;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3 żółtka;
- pół kostki masła;
- truskawki ok. 0,5 kg.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 1 szklankę mleka, obie mąki i cukier waniliowy, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować i wlać masę budyniową, cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Masło utrzeć - przy pomocy miksera- i nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami wystudzony budyń.
Upieczone ciasta przełożyć kremem, na kremie poukładać truskawki wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz