Sezon w pełni, więc trzeba korzystać ;)
Składniki:
Kruchy spód na tartę:
200 g mąki
pół kostki masła
70 g cukru pudru
2 żółtlka
skórka otarta z cytryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Na stolnicy posiekaj mąkę, cukier z mocno schłodzonym masłem. Dodaj żółtka, skórkę otartą z cytryny, sól i proszek do pieczenia.
Zagnieć ciasto i wyłóż nim formę do tarty, lub tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
nakłuj widelcem i piecz ok. 20 min w 180 st. C
Cytrynowa masa budyniowa:
2 op. budyniu śmietankowego
sok z cytryny
pół kostki masła
pół szklanki cukru
opakowanie galaretki cytrynowej( pół do masy pół do glazury)
maliny
Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Wystudź.
Całość zagotuj mieszając energicznie. Do gorącego budyniu wsyp cukier oraz dodaj masło. rozmieszaj mikserem na jednolitą masę. Pod koniec wlej pół szklanki wcześniej przygotowanej galaretki.
Gorącą masę wylej na upieczony kruchy spód.
Na jeszcze ciepłej masie poukładaj maliny i wystudź.
Drugie pół szklanki galaretki wylewamy na owoce.
Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia masy i glazury.
Smacznego ;)
wygląda smacznie, ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuń