Szybka babka na weekend, ale troszkę inna niż zazwyczaj.
Biała czekolada sprawia, że jest bardziej kremowa i lekka.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 5 jajek, oddzielnie żółtka i białka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 100 g białej czekolady
Wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do
pieczenia. Przesiać przez sitko. Białą czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Miękkie masło
utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały,
puszysty krem. Ucierając dodawać po jednym
żółtku. Po dodaniu żółtek, dodać czekoladę po jednej łyżce,
nieustannie mieszając. Białka ubić na sztywną pianę. Ostrożnie dodać pianę z białek, tak, by zbytnio nie opadła.
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wlać do formy silikonowej. Przełożyć masę. Piec 55 minut w 180oC.
Gdy wypiek wystygnie, posypać cukrem pudrem.
Smacznego ;)
Witaj, spodobał mi się Twój blog, dlatego postanowiłam zaprosić Cię do zabawy Liebster blog, więcej na moim blogu. http://zdrowoikolorowo1.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam!