
Na spotkanie, do pracy dla gości.
Poświęćcie 30 minut a efekt będzie zaskakujący.
Ta lekkość, delikatność jaką w sobie ma są niesamowite.
Przepis podejrzałam u Justyny na Moje Ciacho
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- ¾ kostki margaryny - stopić
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 2 żółtka
Wszystkie składniki razem wyrobić tak jak kruszonkę. Jeżeli będzie mało sypka-dodać więcej mąki.
Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3.
Masa serowa:
- 3 serki homogenizowane po 200g
- 1 szklanka cukru (dałam 0,5 szklanki cukru)
- 0,5 kostki margaryny - stopić
- 1 budyń śmietankowy
- 2 białka ubite na sztywno
Blaszkę o średnicy ok. 24 cm, wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać bułką tartą. Ja używam silikonowej.
Mieszamy
razem serki, cukier i budyń, dodajemy rozpuszczoną margarynę i na końcu
ubite białka. 2/3 ciasta wykładamy na tortownice na spód, ciasto
wylewamy masę serową, a następnie przykrywamy to resztą 1/3 ciasta.
Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z pieca i dobrze schłodzić, aby masa stężała, zanim będziemy kroić. Najlepiej dzień wcześniej upiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz