czwartek, 8 stycznia 2015

Ciasto z jabłkami dla Diabetyków

Proste, szybkie i zdrowe


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Składniki:

      pół szklanki zmielonych orzechów włoskich (50 g),
      pół szklanki mąki kukurydzianej (5 łyżek),
      4 jajka,
      pół łyżeczki proszku do pieczenia,
      300 g jabłek (2 średnie),
      1 łyżeczka soku z cytryny,
      szczypta cynamonu.
      Sposób przygotowania:
      Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie należy stopniowo dodawać żółtka i ubijać. Mąkę kukurydzianą, zmielone orzechy włoskie i proszek do pieczenia należy razem wymieszać. Na koniec połowę wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.

      Wcześniej obrane jabłka należy pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Następnie należy obsypać je mąką kukurydzianą z orzechami włoskimi i proszkiem do pieczenia, powoli dodawać ciasto i mieszać. Tak przygotowaną masę należy przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

      Usuń