pół szklanki zmielonych orzechów włoskich (50 g), pół szklanki mąki kukurydzianej (5 łyżek), 4 jajka, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g jabłek (2 średnie), 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta cynamonu. Sposób przygotowania: Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie należy stopniowo dodawać żółtka i ubijać. Mąkę kukurydzianą, zmielone orzechy włoskie i proszek do pieczenia należy razem wymieszać. Na koniec połowę wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
Wcześniej obrane jabłka należy pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Następnie należy obsypać je mąką kukurydzianą z orzechami włoskimi i proszkiem do pieczenia, powoli dodawać ciasto i mieszać. Tak przygotowaną masę należy przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
A GDZIE PRZEPIS?
OdpowiedzUsuńSkładniki:
Usuńpół szklanki zmielonych orzechów włoskich (50 g),
pół szklanki mąki kukurydzianej (5 łyżek),
4 jajka,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
300 g jabłek (2 średnie),
1 łyżeczka soku z cytryny,
szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie należy stopniowo dodawać żółtka i ubijać. Mąkę kukurydzianą, zmielone orzechy włoskie i proszek do pieczenia należy razem wymieszać. Na koniec połowę wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
Wcześniej obrane jabłka należy pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Następnie należy obsypać je mąką kukurydzianą z orzechami włoskimi i proszkiem do pieczenia, powoli dodawać ciasto i mieszać. Tak przygotowaną masę należy przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.