piątek, 22 sierpnia 2014

Śliwki z makiem i kruszonką

Dziś na tapecie śliwki.
Sezon się zaczyna, a na przydrożnych drzewach można znaleźć bardzo dobre śliwki do ciasta.
Oto jeden przykład ich wykorzystania.







Składniki:
ciasto: 40 dag mąki, 180 ml mleka, 3 dag drożdży, 10 dag cukru, 5 dag stopionego masła, jajko
masa makowa: 1/2 puszki masy makowej, jajko
kruszonka: 15 dag mąki, 12 dag masła, 10 dag migdałów, 12 dag brązowego cukru
nadzienie: 1 kg śliwek, płatki migdałów
Sposób wykonania:
Mąkę przesiej do miski. Letnie mleko rozmieszaj z drożdżami, cukrem, masłem i jajkiem, wlej do mąki. Zagnieć jednolite elastyczne ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Śliwki dokładnie umyj, osusz. każdą natnij wyjmując pestkę, w środek nasyp kilka płatków migdałowych.

Formę wysmaruj masłem, wysyp mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i przełóż do blachy. Masę makową wymieszaj z jajkiem i wyłóż na ciasto. Ułóż śliwki z migdałami.
Składniki kruszonki ugnieć lekko w palcach. Małymi grudkami posyp ciasto. Wyrośnięte ciasto piecz ok. 50 min w temp. 190 st. C. Przed podaniem ciasto wystudź.
Smacznego ;)

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis .. z wielkim apetytem bym się poczęstowała :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, już ciasto było robione drugi raz, także przepis sprawdzony ;)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i smakuje też, ciasto z tym nadzieniem jest wilgotne i rozpływa się w ustach ;)

      Usuń