poniedziałek, 24 lutego 2014

Eklery śmietankowe i kawowe / Eclairs with cream and coffee

Przedbiegi przed tłustym czwartkiem
Już coraz bliżej wielkiego dnia :)
Pomysłów pełno w głowie.

Dziś eklerki w dwóch wersjach:
1. z masą budyniową śmietankowo-pomarańczową z aromatyzowanym pomarańczowym lukrem
2. z masą i lukrem kawowym.


Masa na eklerki (ok. 40 sztuk)
500 ml wody zagotować z kostką margaryny. Na gotującą się wodę wsypujemy 500 g mąki i mieszamy aż cała masa dobrze się połączy i uzyska lśniący kolor. Po wystudzeniu dodajemy 8 jajek i miszamy. masa zrobi się coraz bardziej gęsta.

Ciasto przełożyć do worka cukierniczego ( tutaj wykorzystałam ten z poprzedniego posta) z okrągłą szeroką 1-1,5 cm tylką. Na blaszkę  wyciskać podłużne ok. 10 cm eklery, w większych odstępach.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.

1. Masa kawowa:

9 żółtek
160 g drobnego cukru
60 g mąki pszennej
650 ml mleka
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Żółtka, cukier, 100 ml mleka, mąkę - zmiksować blenderem.
Resztę mleka wymieszać z kawą, zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć woreczkiem, w taki sposób, by folia dotykała kremu. Wystudzić i schłodzić.
Eklerki nadziać kremem. Udekorować kawowym lukrem.

Lukier kawowy:

0,5szklanka cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
4-5 łyżeczek wody (dodać więcej jeżeli będzie zbyt gęsty)

 2. Masa śmietankowa

Ugotować dwa budynie śmietankowe na ok. 750 ml mleka dodać pół buteleczki aromatu pomarańczowego.
Gotowy krem przykryć woreczkiem, w taki sposób, by folia dotykała kremu. Wystudzić i schłodzić.

Lukier pomarańczowy:
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 buteleczki aromatu pomarańczowego
4-5 łyżeczek wody (dodać więcej jeżeli będzie zbyt gęsty)

Krem przekładamy do worka cukierniczego i bez przekrajania, szprycujemy eklerki dłuższą i cieńszą tylką po brzegi.
Napełnić eklerki po równo kremami polać lukrem i podawać.

Inspiracja ze strony mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz