Lekkie, szybkie, przyjemne i robiące wrażenie wizualne :)
*Przepis niżej
Ciasto kakaowe:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
dwie szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Żółtka ubić z połową cukru do białości, dodać wodę i olej.
Białka ubić z resztą cukru. Dodać do masy żółtkowej wraz z przesianą mąką, proszkiem i kakao.
Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.
Masa serowa:
400g sera z wiaderka
1 budyńwaniliowy
100g cukru pudru
aromat migdałowy
Wszystkie składniki zmiksować i przełożyć do woreczka. Odciąć nożyczkami jeden róg.
Do formy wylać ciasto kakaowe i wyrównać. Następnie wyciskać po skosie masę serową tworząc kratki.
Wstawić do piekarnika na 35 minut w 180 st. C
Wystudzone posypać cukrem pudrem i udekorować wg uznania.
pyszne ciasto ;) robię od czasu do czasu z nadzieją że wyjdą ładne "poduszeczki" nadające sie na foto ;)))
OdpowiedzUsuńładnie wychodzą jak warstwy masy serowej, które mają się przeciąć, nie są nałożone na siebie- zrobiłam przerwy (mi za drugim razem bardzo fajnie wyszły)
OdpowiedzUsuńAle fajne. Muszę spróbować. :)
OdpowiedzUsuńWygląda REWELACYJNIE!!!! I smakuje też pewnie suuuuuuuper :):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy!!!
Tapenda
Oj zjadłabym choć jedną puszystą i pięknie wyrośniętą podusię:) Bardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńDla każdego wystarczy :)
OdpowiedzUsuńPamiętajcie, że poduszki mogą mieć różne kształty, a przy zabarwionej masie serowej wyjdą równie dobre i jeszcze bardziej ciekawe.
Przesłodkie z wyglądu :)
OdpowiedzUsuńAle świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńWitaj! Fajny blog i baaaardzo piekny wzor na ciescie!
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych ciast. Podziele sie z Wami oraz z autorka moimi uwagami, mysle ze beda przydatne :-)
Ciasto kakaowe powinno być naprawdę gęste. Nalezy dodac wiecej maki, u mnie to bylo 50 g (albo mniej wody), aż ciasto bedzie takiej konsystencji ze nie wleje sie na blache, tylko trzeba bedzie je rozprowadzic lyzka. Inaczej ser sie zatopi do srodka. Bedzie dalej pyszne ale przeciez chodzi nam o efekt wizualny!
Te proporcje sa na blache ok 30x40 cm, i dla dobrego efektu nalezy robic paski z sera o szerokosci max 1,5 cm oddalone od siebie o okolo 4 cm. Nikt w przepisach na to ciasto zamieszczonych w Internecie nie podaje wlasnie jakie powinny byc te paski i w jakich odstepach a to jest bardzo wazne aby ten efekt uzyskac.
Aha i jak ktos nie lubi bardzo slodkiego ciasta, to polecam zmniejszyc nieco ilosc cukru w serze (poza tym, im wiecej cukru w serze tym jest on plynniejszy).