Na wizytę u znajomej, kolejne nowe ciasto :)
Waży chyba z milion ton, ale uważam, że warto było poświęcić te kilka godzin w kuchni :)
* Pod zdjęciami przepis
Składniki na
biszkopt jasny:
6 jajek
1 szklanki cukru
1
szklanki mąki
1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt ciemny:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy
budyniowej:
1 litr mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 kostki masła (400g)
0,5 szklanki cukru
sok z 1,5 cytryny
aromat rumowy
1 cukier waniliowy
Składniki masy
serowej:
500 g serków homogenizowanych waniliowych
2 galaretki truskawkowe
3 banany
Sok z 0,5 cytryny
Składniki polewy:
10 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki margaryny
10 łyżek wody lub mleka
200 g czekolady mlecznej lub deserowej
Wykonanie:
- Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na
sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Porcjami dodajemy przesianą i połączoną z proszkiem do
pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy do dużej formy i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do
przestudzenia.
- Biszkopt ciemny:
Robimy to samo +
kakao
- Masa budyniowa:
Z mleka, cukru,
proszku budyniowego gotujemy budyń i
odstawiamy do przestudzenia pod pokrywką. Masło ucieramy do białości i porcjami dodajemy przestudzony budyń i
dokładnie mieszamy, dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz mieszamy
- Masa serowa:
Galaretkę
rozpuszczamy w 1½ szklanki wody, którą
najlepiej wykonać przed masą budyniową. Gdy zacznie tężeć dodajemy do serków
homogenizowanych i mieszamy (możemy mikserem na najmniejszych obrotach)
Składanie ciasta:
Banany obieramy
kroimy w krążki o grubości biszkoptu ciemnego i skrapiamy sokiem z
cytryny.
Na jasnym
biszkopcie równomiernie rozprowadzamy połowę masy budyniowej.
W ciemnym
biszkopcie wykonujemy za pomocą np. kieliszka
20 lub tyle ile się zmieści, otworków o średnicy banana. Biszkopt przekładamy
na masę i dociskamy. W każdą dziurkę wkładamy po krążku banana, a na każdym krążku banana wycięte
krążki z biszkoptu. Następnie wykładam masę
serową na całą powierzchnię ciasta- starając się nie zmieniać ułożenia krążków
biszkoptowych.
Na samą górę
równomiernie wykładamy drugą połowę masy budyniowej. Ciasto umieszczamy w
lodówce.
Polewa:
Mieszamy cukier z
kakao w garnku, dodajemy wodę lub mleko.Trzeba ciągle mieszać do momentu
wrzenia. Dajemy margarynę, a chwilę później czekoladę w kawałkach. Jeszcze
chwilę podgrzewamy ciągle mieszając i zdejmujemy z ognia. Czekolada w ciągu
kilku minut sama się rozpuści.
Studzimy i przekładamy
na schłodzone ciasto.
Dekorujemy wg
uznania i posiadanych dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz