sobota, 18 stycznia 2014

Szalona sekwencja

Tadammm...
Na wizytę u znajomej, kolejne nowe ciasto :)
Waży chyba z milion ton, ale uważam, że warto było poświęcić te kilka godzin w kuchni :)

* Pod zdjęciami przepis



Składniki na biszkopt jasny:
    6 jajek
    1 szklanki cukru
    1  szklanki mąki
    1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia

 Składniki na biszkopt ciemny:
    4 jajka
   0,5 szklanki cukru
   0,5 szklanki mąki
   2 łyżki kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masy budyniowej:
    1 litr mleka
    4 budynie waniliowe lub śmietankowe
    2 kostki masła  (400g)
   0,5 szklanki cukru
    sok z 1,5 cytryny
   aromat rumowy
   1 cukier waniliowy

Składniki masy serowej:
    500 g serków homogenizowanych waniliowych
    2 galaretki truskawkowe
    3 banany
    Sok z 0,5 cytryny

Składniki polewy:
    10  łyżek cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki margaryny
    10 łyżek wody lub mleka
    200 g czekolady mlecznej lub deserowej

Wykonanie:
- Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Porcjami dodajemy przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy do dużej formy i pieczemy ok.  35 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do przestudzenia.
- Biszkopt ciemny:
Robimy to samo + kakao
- Masa budyniowa:
Z mleka, cukru, proszku budyniowego gotujemy  budyń i odstawiamy do przestudzenia pod pokrywką. Masło ucieramy do białości i  porcjami dodajemy przestudzony budyń i dokładnie mieszamy, dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz mieszamy
-  Masa serowa:
Galaretkę rozpuszczamy  w 1½ szklanki wody, którą najlepiej wykonać przed masą budyniową. Gdy zacznie tężeć dodajemy do serków homogenizowanych i mieszamy (możemy mikserem na najmniejszych obrotach)

Składanie ciasta:
Banany obieramy kroimy w krążki o grubości biszkoptu ciemnego i skrapiamy sokiem z cytryny. 
Na jasnym biszkopcie równomiernie rozprowadzamy połowę masy budyniowej.
W ciemnym biszkopcie wykonujemy za pomocą np. kieliszka  20 lub tyle ile się zmieści, otworków o średnicy banana. Biszkopt przekładamy na masę i dociskamy. W każdą dziurkę wkładamy po krążku  banana, a na każdym krążku banana wycięte krążki z biszkoptu.  Następnie wykładam masę serową na całą powierzchnię ciasta- starając się nie zmieniać ułożenia krążków biszkoptowych.
Na samą górę równomiernie wykładamy drugą połowę masy budyniowej. Ciasto umieszczamy w lodówce.

Polewa:
Mieszamy cukier z kakao w garnku, dodajemy wodę lub mleko.Trzeba ciągle mieszać do momentu wrzenia. Dajemy margarynę, a chwilę później czekoladę w kawałkach. Jeszcze chwilę podgrzewamy ciągle mieszając i zdejmujemy z ognia. Czekolada w ciągu kilku minut sama się rozpuści.
Studzimy i przekładamy na schłodzone ciasto.
Dekorujemy wg uznania i posiadanych dekoracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz