piątek, 3 lipca 2015

Szybki i łatwy biszkopt z malinami i malinową galaretką/ Quick and easy sponge cake with raspberries and raspberry jelly

Kolejna odsłona sezonowych owoców.
Tym razem w parze z biszkoptem i malinową galaretką.
Razem komponują się świetnie. Lekko kwaskowe maliny ze słodką galaretką i puszystym biszkoptem nadają całości idealnej równowagi smaku.
Bardzo polecam w upalne dni dla delikatnej ochłody :)
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Masa:
- ok. 1 kg malin
- 2 galaretki malinowe

Zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy do sztywności. Dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy i mieszamy łyżką drewnianą przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a na końcu olej.
Całość wylewamy na blachę ok. 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w 180 stop. C.
W czasie, gdy piecze się biszkopt, rozpuszczamy galaretki w 900 ml gorącej wody.
Wszystko studzimy.
Na biszkopt wykładamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką (jeżeli będzie za bardzo płynna to wsiąknie w biszkopt!!!). Wkładamy do lodówki najlepiej na noc (lub na kilka godzin).

Smacznego :)

2 komentarze: